top of page

Stiftelsesklagenemda gir Trondheim Kommune medhold i sin klage

Stiftelsesklagenemnda har den 12. september besluttet at Trondheim kommune sin klage på Stiftelsestilsynets vedtak er tatt til følge. Det vil si at Trondheim kommune nå har mulighet til å legge ned Boligstiftelsen i Trondheim og overføre alle verdiene i stiftelsen til kommunen.

Vedtaket gis oppsettende virkning og trer først i kraft når en endelig dom foreligger, såfremt søksmål er reist innen to måneder fra underretning om vedtaket er kommet frem til vedkommende part.


Styrets uttalelse: Boligstiftelsen i Trondheim registrerer Stiftelsesklagenemndas vedtak, og noterer at nemnda er kommet til en annen konklusjon enn tilsynet gjorde. I lys av den rettslige uklarhet som er avdekket gjennom de to ulike vedtak, vil Stiftelsen nå vurdere rettslige skritt for å ivareta våre beboeres interesser i et fortsatt godt og trygt botilbud i stiftelsens utleieboliger. Stiftelsen vil beslutte eventuelle videre skritt i samråd med sin advokat og også ha en dialog med Stiftelsesforeningen om saken.

 

Når det gjelder det juridiske uttaler Boligstiftelsens advokat Anders Ryssdal i advokatfirmaet Glittertind følgende: Lovendringen som fratar boligstiftelsene sin selvstendighet har vært omtvistet og reiser mange spørsmål. Kommunens vedtak innebærer som kjent at stiftelsen helt opphører. I Norge har vi en tradisjon med rettslig kontroll av forvaltningsvedtak, og i denne saken er det et særlig klart behov for det. Vi vil nå gå grundig gjennom nemndas begrunnelse. Vi registrerer at Klagenemnda har besluttet utsatt iverksettelse slik at vedtaket kan bli prøvet for retten. Når stiftelsestilsynet og nemnda har kommet til to forskjellige resultat, tilsier det at status fryses inntil videre.


Stiftelsesforeningen, ved daglig leder Bjørn O. Øiulfstad sier følgende: 

Stiftelsesforeningen mener klagenemdas vedtak er mangelfullt, og ikke i tråd med en rimelig forståelse av regelverket som Stortinget vedtok - som blant annet presiserer at kun stiftelser opprettet av en eller flere kommuner kan avvikles. I denne saken er boligstiftelsen et resultat av en sammenslåing av en offentlig og en privat stiftelse. Stiftelsesforeningen mener at Stiftelsestilsynets vedtak må legges til grunn i denne saken, og stiftelsen dermed ikke kan legges ned.


Stiftelsesforeningen mener dette er en prinsipiell sak som bør prøves for domstolene. Stortingets lovvedtak om avvikling av kommunalt opprettede boligstiftelser innebærer en sterk svekkelse av rettssikkerheten til stiftelsesinstituttet og privat eiendomsrett. Særlig forholdet til Grunnloven og EMK må belyses nærmere. Stiftelsesforeningen støtter Boligstiftelsen i Trondheim i den utfordrende situasjon stiftelsen er

kommet i som en følge av endringene i stiftelsesloven.


Kontaktinformasjon: 


Harald Bjørlykke, styreleder: styreleder@boligstiftelsenitrondheim.no, tlf: 91864040

Kathrine Standal, daglig leder: kathrine.standal@boligstiftelsenitrondheim.no, tlf 92096277

Anders Ryssdal, partner i advokatfirma Glittertind: anders.ryssdal@glittertind.no, tlf: 907 84 794

Bjørn O. Øiulfstad, daglig leder for Stiftelsesforeningen: bjorn@stiftelsesforeningen.no, tlf 947 81 560

Les hele artikkelen her
bottom of page