top of page

Et sted å kalle hjem

Hvordan vi bor, påvirker vår livskvalitet, helse, trivsel, relasjoner og muligheten til deltakelse i samfunnet. Det er krevende å ha det bra uten å bo bra.

- Hvis definisjonen av et hjem er et sted du kan leve livet ut, male og henge opp bilder som du vil, så er det de færreste av dem som trenger hjelp til bolig som får et slikt tilbud, sier Stine Sundan.


Sundan jobber i Kirkens Bymisjon og har blant annet skrevet rapporten «Ut av bostedsløsheten – inn i hva? Brukerstemmer fra boligsosialt lavterskelarbeid».


- I Kirkens Bymisjon møter vi mange som har lav botrygghet og liten kontroll over egen bosituasjon. De vil bort fra helseskadelige, kalde og dyre leiligheter. Bort fra truende naboer, eller utleiere som svindler eller utnytter dem. De vil bort fra rus og kriminalitet.


Men som oftest må de ta til takke med boligen de kan få tak i, og ikke hva de ønsker seg, sier Sundan.


Rapporten skrevet av Sundan peker på noe som ikke alle vet: Vi har ikke rett på et varig sted å bo. Den nye boligsosiale loven presiserer kun kommunenes ansvar i å ytre individuelt tilpasset veiledning og bistand, og da ved bostedsløshet er løsningene som oftest midlertidige botilbud, med naboer med de samme utfordringene.


- De sosiale skillelinjene knyttet til bolig og boforhold er store og økende. Dyrtid og økende økonomisk ulikhet fører til at flere strever. De økte matkøene er et tegn på det, men de fleste som sliter er ikke synlige. Folk er veldig gode på å skjule. Barn lærer fort strategier for å dekke over hvordan det står til, sier Sundan.


Hvor mange vanskeligstilte er det i Trondheim?

- Det er vanskelig å tallfeste for bak tallene handler det også om hvordan folk opplever situasjonen sin. Hva hindrer dem i å bo godt? Det kan det ikke leses ut av statistikk. Det føres ikke statistikk over søvnløse netter for ubetalte regninger. Eller for en oppsigelse hvis du ikke har funnet en ny bolig, sier Sundan.


Boligstiftelsene i Norge tilbyr varige utleieboliger til medmennesker som ikke har behov for temporær kommunal bolig, som har evne til å skape seg et varig hjem, men som ikke vil klare det i det private markedet.


- Boligstiftelser er godt alternativ og et av få alternativ blant dem med vedvarende lavinntekt. I Norge er hvordan du bor en statusmarkør. Det er forbundet med skam og tabubelagt om du ikke lykkes på boligmarkedet. Vi snakker mye om været, men nordmenn snakker mye om bolig. Boligene angår oss alle.  Boligstiftelsene gir en økende gruppe i Norge muligheten til også å skape seg et trygt og godt hjem, og delta i samtalen og i samfunnet, sier Stine Sundan.

Les hele artikkelen her
bottom of page