Boligstiftelsen i Trondheim går til rettssak
Boligstiftelsen i Trondheim har gjennom flere år stått i en krevende kamp for å bygge et bedre boligtilbud i byen for de som trenger det. Les mer om hele prosessen her.
Bakgrunn
Boligstiftelsen i Trondheim har gjennom flere år stått i en krevende kamp for å bygge et bedre boligtilbud i byen for de som trenger det. Boligstiftelsen i Trondheim leier i dag i alt ut 150 boliger innenfor allmennboligsegmentet (ikke-kommersiell utleie) og har planer om videreutvikle dette tilbudet med ytterligere 300 flere boliger i løpet av de neste årene. Trondheim trenger en ny allmennboligsektor og kan bli en foregangsby når det kommer til sosial boligpolitikk hvis stiftelsen ikke legges ned. Stiftelsen tilbyr leietakerne rimelig husleie, tidsubegrensede kontrakter, beboermedvirkning og fellesskap.
Boligstiftelsens formål er å gi et godt boligtilbud til de som av ulike grunner har utfordringer med å finne gode boliger i det kommersielle boligmarkedet. Beboernes oppfatning av tilbudet vårt er svært viktig for oss:
https://www.boligstiftelsenitrondheim.no/beboere-snakker
22. november 2022 vedtok Stortinget en unntakslov i form av et nytt kapittel 6A i stiftelsesloven om at stiftelser opprettet av kommuner kan oppløses, og at kapital og eiendeler overføres til den kommune som opprettet den. Det skal ikke betales erstatning som ved annen ekspropriasjon. Bestemmelsen bryter med tidligere juss: Når en stiftelse først er opprettet, har giveren ikke lenger eiendomsrett til stiftelsens midler.
Trondheim bystyret vedtok 31. august 2023 at de ønsket å legge ned Boligstiftelsen i Trondheim til store protester. Over 1300 mennesker signerte oppropet for å beholde stiftelsen. Vedtaket ble sendt til Stiftelsestilsynet som gav stiftelsen medhold i at vi ikke er omfattet av loven, som pekte på at Boligstiftelsen i Trondheim ikke var å regne som omfattet av regelverket.
Dessverre klaget kommunen saken og 12. september 2024 ga Stiftelsesklagenemnda medhold til Trondheim kommune. Stiftelsesklagenemnda ga i sitt vedtak oppsettende virkning, fordi de pekte på at de uavklarte spørsmålene i saken kan bli gjenstand for rettslig behandling.
Styret i Boligstiftelsen har etter en grundig vurdering besluttet at Stiftelsesklagenemndas vedtak bør prøves rettslig. Som underlag for beslutningen har styret innhentet juridiske betenkninger fra to uavhengige advokatkontorer. Styret har også innhentet råd fra Stiftelsesforeningen.
I vurderingen av om saken bør prøves rettslig har det betydning at Stiftelsestilsynet og Stiftelsesklagenemnda har motstridende konklusjoner på vesentlige juridiske tolkninger. Boligstiftelsens advokater har vurdert disse, men også vurdert øvrige juridiske aspekter ved oppløsningen som lå utenfor tilsynets og nemndas kompetanse å vurdere, dette gjelder blant annet forhold til grunnloven som også nemnda påpeker i sin redegjørelse.
Styret har også konkludert med at styreansvaret etter stiftelsesloven innebærer å sørge for at det foreligger en klar hjemmel for vedtaket/begrunnelsen, noe som er aktualisert gjennom at tilsynet og nemnda har kommet frem til ulik konklusjon.
Saken reiser prinsipielle spørsmål av betydning, både for andre boligstiftelser og for stiftelser generelt, og det er derfor et sterkt ønske også fra Stiftelsesforeningen at saken blir prøvd for retten.
Vi ønsker å fortsette å tilby rimelige og trygge boliger til folk i Trondheim. Vårt og beboerne sitt håp er at boligene fortsatt kan reddes gjennom denne prosessen.
Kontakt:
For nærmere informasjon ta kontakt med daglig leder Kathrine Standal på tlf 920 96 277 / epost kathrine.standal@boligstiftelsenitrondheim.no eller styreleder Harald Bjørlykke på tlf 918 64 040 / epost: harald@boligstiftelsenitrondheim.no
Når det gjelder det juridiske grunnlaget for søksmålet kan det også tas direkte kontakt med advokat Anders Ryssdal på telefon 907 84 794 / e-post anders.ryssdal@glittertind.no
Vedlegg:
Stevning til Trøndelag Tingrett (PDF-dokument, 19 sider).