top of page

Hva vil vi egentlig?

I denne artikkelen gir vi deg en oppsummering om Boligstiftelsen i Trondheim: Les om stiftelsen, stiftelsens formål, historikk, og hvor vi står i dag.

Om oss:

Boligstiftelsen i Trondheim leier ut boliger til alle som trenger en bolig av ulike årsaker, og som strever med å finne et hjem. Vi tilbyr langsiktighet, eierskapsfølelse, fellesskap, beboerstyring og -deltakelse og muligheten til å bo trygt og godt i eget hjem.

Vi eier nærmere 900 leiligheter hvor vi bidrar til å løse Trondheim kommunes behov for utleieboliger til vanskeligstilte, gjennom at vi leier ut en vesentlig andel av våre leiligheter til Trondheim kommune til en gunstig pris. I tillegg driver vi to allmennboligprosjekter i Yrkeskoleveien i Brundalen og Mellomveien på Lademoen med tilsammen 143 utleieboliger. Allmennboliger er rimelige non-profit utleieboliger med tidsubegrensede kontrakter hvor leietakere kan skape seg et trygt hjem. Vi ønsker å bidra til et mer rettferdig boligmarked med et trygt og rettferdig alternativ til de som av ulike årsaker ikke er en del av eiermarkedet.


Hva vil vi:

I våre to allmennboligprosjekter har vi fellesarealer, stor grad av medvirkning, dugnad og felles aktiviteter. Ideen er å bygge fellesskap, samhold og tilhørlighet, samtidig som motvirker ensomhet. Vi tror at den boformen vi tilbyr både er bra for enkeltmenneskene og vil spare samfunnet for store utgifter knyttet til sosial- og helsebudsjettene. Vi har begynt arbeidet med å kartlegge mulighetene for å bygge opp flere allmennboliger på våre tomter og håper med det å kunne bidra til å løse noen av de økende utfordringene på boligmarkedet, og vise vei for hvordan en stor norsk by kan sikre et rettferdig boligmarked.


Trondheim kommune er, pga av at store boligverdier som befinner seg i fellesskapets hender gjennom Boligstiftelsen i Trondheim og andre ideelle stiftelser, i en unik god posisjon til å gå foran, finne innovative løsninger og skape et rettferdig boligmarked gjennom å etablere en allmennboligsektor av en viss størrelse. Rimelige non-profit utleieboliger er en viktig del av boligmarkedet i de fleste Vest-Europeiske land, og det er kun Norge og tidligere Østblokk land som har en eierlinje opp mot 80 %. Problemet med manglende alternativer til eierlinja er at 24 % av befolkningen befinner seg på et svært vanskelig og til tider brutalt leiemarked med få alternativer til kortsiktige og dyr privat uteleie. Mange vil dermed gå livet i gjennom uten å noen gang bo i et trygt og langsiktig hjem.


Historikk:
I 1972 ble Boligstiftelsen for trygdeboliger i Trondheim opprettet. Stiftelsen mottok 10 000 kr i egenkapital fra kommunen og så dermed dagens lys. Stiftelsen har siden 1972 bygd opp en boligportefølge på nærmere 900 boliger, finansiert av beboeres husleie over de siste 50 årene samt statlige tilskudd. Boligstiftelsen for trygdeboliger i Trondheim slo seg i 2008 sammen med St. Jørgens Stiftelse og den nye sammenslåtte stiftelsen endret etterhvert navn til Boligstiftelsen i Trondheim. Nå eier stiftelsen verdier for over 2,5 milliarder.


Dagens situasjon:

Dessverre er Boligstiftelsen og våre prosjekter i dag truet. Et flertall på Stortinget vedtok en unntakslov i form av et nytt kapittel 6A i stiftelsesloven om at kommunale boligstiftelser skal oppløses, og kapital og eiendeler overføres til den kommune som opprettet den. Det skal ikke betales erstatning som ved annen ekspropriasjon. Bestemmelsen er brudd med tidligere juss: Når en stiftelse først er opprettet, har giveren ikke lenger eiendomsrett til stiftelsens midler. Etter Boligstiftelsens mening er loven i seg selv svært problematisk og vi er usikre om den vil stå seg i møte både med norsk grunnlov og europeisk menneskerett. Dette er en bekymring vi deler med flere jurister. I tillegg skal loven kun anvendes for å oppløse stiftelser med en oppretter (altså en kommune), i vårt tilfelle har vi to opprettere; den kommunalt opprettede Boligstiftelsen for trygdeboliger i Trondheim og den private stiftelsen St. Jørgens stiftelse. Vi fikk medhold for vårt syn av Stiftelsestilsynet, som avgjorde at Trondheim kommunes vedtak om nedleggelse var ulovlig. Dette ble imidlertid anket til Stiftelseklagenemda som 12.09 gav Trondheim kommune medhold.


Kilder: https://www.boligstiftelsenitrondheim.no/

https://www.boligstiftelsenitrondheim.no/nyheter

Les hele artikkelen her
bottom of page